Utlegging av ferdigplen

Ikke vent på at gresset skal gro. Vi legger ferdigplen for deg!

Tradisjonell såing er en tidkrevende og arbeidskrevende jobb. En plen kan bruke opptil 2 år før den er ferdig etablert. På den tiden må man bekjempe ugress, gjødsle og vanne. Med ferdigplen slipper du å vente. Gresset er 16-24 måneder da det skjæres opp i ruller med maskin. Gresset har en høy tetthet som vil hjelpe til å redusere innvandring av ugress senere. Rullene er 60cm x 170cm og har en tykkelse på 2 cm. Å legge ferdigplen er enkelt. En hage på 300m2 legger man lett på en dag. Hvis du vil, kan vi gjøre dette for deg også. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

Grunnarbeid

Det er en del forberedelser som må til før man legger en ferdigplen. For at ferdigplen skal rotfeste seg, må jordlaget være løst og bearbeidet. Vi anbefaler å løse opp de første 20 cm av jordlaget. Denne jobben gjør du raskt og enkelt med en jordfres, men du kan gjøre samme jobben med en spade. Inneholder jordlaget mye hard jord eller leire, bør dette løses opp med en blanding av sand og torv. Stein, bark, pinner eller duk skal ikke være i massene eller under plenen.

Vekstjord

Planering

En plen bør være rett og i plan. Dette er både pent og letter fremtidig klipping og bruk. Groper og eventuelle søkk må jevnes ut, slik at plenmattene oppnår god kontakt med jordunderlaget. Dette er en viktig jobb for plenens vekst og utseende. Når alt er jevnet ut, må området valses over.

Planering

Klargjør vekstgrunnlaget

Før legging av ferdigplenen bør næringstoffer tilsettes. Vi anbefaler bruk av kalk og fullgjødsel. På et 100 m2 areal er 15 kg kalk* og 4 kg fullgjødsel en god dosering. Hør med oss før plenen legges. Det kan hende at plenen nylig har blitt gjødslet. Vi selger plengjødsel på jordet eller på bestilling når vi leverer gresset. Dette er spesialgjødsel med små granulat, som er perfekt for bruksplen.

*Har du fått tilkjørt jord på dette området, må det undersøkes om denne jorda er tilsatt kalk og gjødsel fra før. Er dette tilfelle, er det kanskje unødvendig å gjødsle.

Klargjør vekstgrunnlaget

Utlegging av ferdigplen

Når ferdigplenen skal legges, starter du inntil en rett kant. Her kan det være kjekt å bruke en rake for å dra rullen på plass. Det er viktig å legge rullene tett inntil hverandre. Skjøtene skal være så lite synlig som mulig. Hvis ferdigplenen ikke blir lagt tett nok, vil man få tørkeskader i disse områdene. Det samme vil skje hvis du overlapper rullene. Her er det viktig å være nøye ved utlegging av ferdigplen; noe som er vår ekspertise. Kontakt oss gjerne for et uforpliktende tilbud på ferdigplen

Legging av ferdigplen

Mønster og tilskjæring

Ferdigplenen skal legges i mursteinmønster. Dette forhindrer at gresset får alle skjøtene inntil hverandre. Har du trær og busker, kan du tilpasse rullene rundt disse, ved å skjære med en kniv eller spade.

Mønster og tilskæring

Vanning

Når hele arealet er lagt, bør området vannes. Har ikke området blitt gjødslet før legging, kan dette gjøres nå. Det er helt avgjørende at gresset får vann 2 timer hver dag i 14 dager fremover, hvis det ikke kommer nedbør. Er du usikker på om du har vannet nok? Kontrollér ved å se om vannet har penetrert gjennom hele gressmatta og ned i jorda.

Vanning